Natura este un mare magician. De la primăvară până toamna, ne oferă o varietate nesfârșită de daruri, fie că vorbim despre fructe, legume sau plante. Natura este, de asemenea, inteligentă, oferindu-ne roadele sale în momentele în care avem nevoie de ele. În acele momente, acestea sunt pline de energie, vitalitate și savoare.
Toți știm că o piersică culeasă proaspăt este de o sută de ori mai bună decât una cumpărată în noiembrie, după ce a călătorit jumătate de lume. Dar ce se întâmplă dacă nu suntem în stare să consumăm toate darurile în timpul recoltării? Apare necesitatea prelucrării și depozitării.
Plantele cresc și înfloresc în timpul sezonului. Recoltarea plantelor este o modalitate eficientă de relaxare activă, și cum se spune, ne clarifică mintea. Pentru a putea folosi puterea lor și în timpul stării de repaus vegetativ, le stocăm pentru "timpurile mai puțin bune".
Acest lucru poate fi realizat în diferite moduri. Unele plante sunt potrivite pentru uscare, în timp ce altele pot fi congelate sau înmuiate în ulei sau alcool. Și tocmai despre primul menționat o să vorbim mai mult astăzi.
MAI ÎNTÂI, COLECTĂM...
Fie că adunăm plante din grădină sau din Natură, ar trebui să o facem în armonie cu mediul înconjurător. Este foarte important să cunoaștem planta în sine. Unele plante au mai multe substanțe active acumulate în frunze, altele în flori, fructe sau rădăcini.
În timpul recoltării în afara grădinii noastre, trebuie să fim atenți dacă terenul este public și să avem în vedere că nu putem intra pe proprietăți private! Plantele trebuie colectate într-un recipient curat.
Recoltăm în timpul vremii uscate, preferabil după ce roua dimineții s-a uscat. Colectăm în coș sau pe o pânză, pentru a nu zdrobi sau înmuia plantele. Nu sugerăm recoltarea plantei în întregime, pentru ca aceasta să poată aduce bucurie și altor practicanți în anii următori. Pe scurt:
- Frunzele pot fi colectate pe tot parcursul sezonului de vegetație - frunzele complet dezvoltate și nepătate.
- Florile se recoltează imediat înainte de înflorirea completă sau chiar în timpul înfloririi. Nu se recoltează florile atunci când încep să formeze fructe.
- Partea aeriană a plantei (părțile de deasupra solului) poate fi colectată fie când planta este înflorită, fie înainte de înflorire. Recoltăm prin tăiere, evitând părțile lemnoase.
- Rădăcinile sunt recoltate primăvara, înainte să înceapă perioada de vegetație, sau toamna, când vegetația se încheie.
- Fructele și semințele se recoltează atunci când sunt bine dezvoltate, sănătoase, nedeteriorate și curate. Nu se recoltează fructele necoapte, prea coapte, afectate de boli sau dăunători. Practic, se recoltează în momentul coacerii.
... APOI, USCĂM
Înainte de procesul de uscare, îndepărtăm impuritățile care au ajuns în plante în timpul recoltării: iarbă, frunze uscate, insecte. Insectele vor ieși de la sine, deci nu este nevoie să le îndepărtăm cu dificultate, este suficient să așezăm plantele pe hârtie, iar insectele vor pleca de la sine.
Frunzele, florile și partea aeriană a plantei nu trebuie spălate înainte de uscare. Aceasta ar crea condiții favorabile dezvoltării mucegaiului. Praful se îndepărtează prin agitare. Rădăcinile sunt curățate de pământ, clătite și apoi uscate.
Plantele nu trebuie uscate în lumina directă a soarelui. Le place un loc întunecat, cald, uscat și bine ventilat. Acesta poate fi, de exemplu, un pod sau plasate pe hârtie într-un strat subțire pentru a evita formarea mucegaiului. Sau se pot lega plantele în legături și atârnate pe o sfoară sau un băț.
Temperatura ideală pentru uscare este sub 40 °C. Rădăcinile și fructele pot fi uscate la o temperatură mai mare, sub 60 °C. Circulația aerului este de asemenea foarte importantă, așa că este necesar să aerisim corespunzător pentru a elimina umiditatea. Procesul de uscare poate fi accelerat prin întoarcerea periodică a plantelor. Cu cât planta este uscată mai repede, cu atât va avea o mireasmă mai plăcută.
Dacă nu avem prea multe plante colectate, le putem usca și în uscătoare casnice. Aromele unor plante (cum ar fi cimbrul de cultură , cimbrul de grădină sau oregano) devin și mai intense prin procesul de uscare.
Planta uscată în mod corespunzător nu este flexibilă, ci se rupe ușor și face zgomot. Atunci este momentul să o depozităm. Stocăm cel mai bine într-un borcan de sticlă cu capac, o cutie de metal sau o cutie de depozitare pentru alimente, pe care o așezăm într-un loc unde lumina soarelui nu pătrunde, ideal într-un dulap.
Etichetăm plantele și apoi ne bucurăm de aceste daruri minunate și parfumate ale naturii.