Cafeaua: o valoare care merită cultivată

Cultivarea, culegerea, procesarea și prăjirea
Cafeaua: o valoare care merită cultivată

Cine sau ce sunt aceste boabe obraznice care ne trezesc spiritele? De unde provin și prin ce trec acolo înainte de a intra în cești? Am făcut un rezumat scurt despre călătoria cafelei de la plantație până la ceașcă.

Boabele

Boabele de cafea sunt miezul fructelor arborelui de cafea. Există două dintre ele în fiecare fruct. Din când în când se întâmplă ca o singură boabă să se dezvolte în loc de două. În termeni tehnici, acestea se numesc „boabe de perle”.

Centura cafelei

Cafeaua crește de-a lungul așa-numitei „centură de cafea” pe continentele din America, Africa, Asia și Australia. Iubeste clima tropicală fără ger de-a lungul celor 23 ° nord si 25 ° latitudine sudica a ecuatorului.


Tipuri de cafea

Cele două tipuri principale de plante sunt Arabica și Robusta (numite și Canephora). Ele diferă, printre altele, ca formă, conținut de cafeină și gust.


Robusta - Cafeaua Robusta este cultivată la scară largă în Africa, Indonezia și Brazilia și acoperă aproape un sfert din producția mondială de cafea. Înflorește de câteva ori pe an, ceea ce înseamnă că este mai productivă decât cafeaua Arabica. În plus, cafeaua Robusta mai este cunoscută și pentru cantitatea mare de cofeină pe care o conține: aproape 2,5%, dublu față de cafeaua Arabica.

Arabica - Cafeaua Arabica este cultivată în special în țările din America Centrală și de Sud, dar și în unele țări din Africa și Asia. Acest soi de cafea conține cu 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri (Robusta, de exemplu), dar aroma este mult mai intensă, iar boabele sunt folosite pentru cafelele de calitate superioară.

Calitățile speciale ale cafelei ne-au convins pe noi, cei de la SONNENTOR. De aceea, doar cele mai bune Arabica din Brazilia, Etiopia, Peru și Africa își găsesc locul în pachetele noastre de cafea colorate.

Recoltarea

Pe ramura unei plante de cafea există multe, multe fructe de maturitate diferită. Există trei metode de recoltare. Culegerea (una câte una), dezvelirea (dezvelirea ramurilor întregi) și recoltarea mecanică.


Recoltarea mecanică este folosită mai ales în zonele joase și este foarte scumpă. Ramurile sunt decojite cu role și boabele cad în colector. Aici fructele trebuie sortate.
Culesul cu mâna este cea mai consumatoare de timp și cea mai scumpă variantă de recoltare. Doar boabele coapte sunt culese individual de mână cu cea mai mare atenție.
O combinație minunată dintre cele două metode este dezvelirea. Ramurile sunt dezvelite complet. Boabele necoapte, ca și frunzele najung, de asemenea, în coșurile de recoltare, unde ulterior sunt sortate manual. Noi, la SONNENTOR, folosim această metodă. Fiecare cutie de cafea este recoltată manual cu dragoste, iar cele mai bune boabe sunt selectate pentru amestecurile noastre.

Prelucrarea

„Preparare” înseamnă separarea boabelor de pulpă și uscarea lor. Odată ce boabele noastre de cafea au fost culese, acestea pot fi preparate în trei moduri diferite: uscat, umed sau semi-uscat.
Acest lucru afectează gustul cafelei. Cafelele care sunt ”preparate” uscat sau semi-uscat au un gust mai dulce.
Când toate boabele sunt spălate și uscate, vorbim despre așa-numita cafea verde. Este ambalat în saci de iută și trimis în călătoria sa către uzine de prăjire din lume.


Preparatul uscat este, de asemenea, menționat în termeni tehnici ca "natural" sau "fără spălare". Se folosește mai ales în țările cu puțină apă. Fructele cafelei sunt uscate sub soare, întorcându-se constant timp de 2-3 săptămâni până când ies boabele din ele. După aceea, tot ce trebuie făcut este să se decojească.

Aceste cafele se caracterizează printr-un gust mai blând și mai dulce.
Noi, la SONNENTOR, ne bazăm pe gustul dulceag, pentru amestecul nostru de espresso și melange.
Cafeaua de origine unică din Nicaragua este pregătită pentru noi umedă („Spălată”), astfel încât notele fine de fructe să vină la propriu. Fructele de cafea sunt aduse la „separator” prin canale aluviale. Aceasta separă pulpa de miez. Apoi se oprește la baia de apă până la 48 de ore și apoi se usucă. Cafelele spălate au o aciditate mai mare, cu mai puțin dulce, dar cu o varietate mult mai accentuată de arome.
Cafenele semi-spălate sunt, după cum sugerează și numele, o combinație de preparat uscat și umed. Fructele de cafea se spală, se scot și apoi se usucă. Procesul de fermentare este astfel evitat. Gustul se caracterizează prin mai puțină aciditate și un gust mai complet.

Prăjirea

La prăjire, boabele se încălzesc uscate. Doar așa se pot dezvolta toate aromele pe deplin. Fiecare boabă de cafea are 300 de arome care se înmulțesc la 800 după prăjire! În comparație, vinul are cca. 400 de arome. O abordare atentă este o condiție necesară pentru buna dezvoltare a profilului gustativ.
Pentru a putea exploata potențialul maxim al varietăților de aromă din cafea, este necesară prăjirea blândă. Principiul este simplu: dacă fasolea este prăjită doar la 3-5 minute de căldură extremă, avem un gust prăjit afumat, dar nu există alte arome de recunoscut.
Pentru a oferi cafelei caracterul său complet, pe care a extras-o din solul respectiv, este importantă o prăjire lentă de până la 15 minute la temperatura potrivită.
Acest proces blând nu numai că dezvoltă arome precum piersic, afine, migdale sau caramel, dar, de asemenea, descompune în mod minunat acizii.

Cupping

După procesul de prăjire, se degustă o probă de cafea. În termeni tehnici, aceasta se numește "cupping", deoarece se sorbește cafeaua dintr-o cană largă cu o lingură în formă specială. Te poți gândi la procesul respectiv, ca la o degustare de vin. Acest lucru permite prăjitorului să analizeze rezultatul și să schimbe profilul de prăjire pentru a evidenția alte arome.
De altfel,degustarea este făcută și pentru a decide ce materie primă să cumpere. Deoarece cafeaua este un produs natural care se schimbă în gust în funcție de recoltă.

Ce este Cascara?

Cascara este pulpa uscată a fructului de cafea și a fost considerată mult timp un produs rezidual la recoltă. Cu o cantitate mai mare de cafeină ca și boabele, este de o inviorare minunată ca infuzie de ceai. Gustul amintește de măceșe și de miere, cu o dulceață ușor tartă, fină. Un adevărat pont, chiar și atunci când e băut rece!

Produse recomandate:

Cafea Verde

18,50 Lei

incl. 5% TVA, plus livrare

incl. 5% TVA, plus livrare

incl. 5% TVA, plus livrare

incl. 5% TVA, plus livrare

incl. 5% TVA, plus livrare

incl. 5% TVA, plus livrare

incl. 5% TVA, plus livrare