Cele 3 tincturi de bază din plante: Preparare rapidă acasă!

Remedii uitate din Natură pentru sănătatea ta
Cele 3 tincturi de bază din plante: Preparare rapidă acasă!
Cele 3 tincturi de bază din plante: Preparare rapidă acasă!

Odată prezente în fiecare gospodărie respectabilă, tincturile au căzut astăzi într-o relativă uitare. Tincturile sunt extracte din plante medicinale obținute prin macerarea acestora în alcool, folosite atât pentru administrarea internă, cât și pentru aplicarea externă sub formă de frecții, unguente etc. În special în timpul călătoriilor sau în mișcare, tincturile oferă o soluție rapidă și eficientă din cutia cu comori a naturii.

În cele ce urmează, vei găsi rețeta de bază pentru prepararea tincturilor, împreună cu informații despre cum le poți obține singur.

1. Tinctura de mentă pentru problemele stomacale

Simți disconfort în stomac sau ai probleme în zona intestinală? Stomacul și intestinele pot reacționa sensibil la consumul excesiv sau la alimentația grea, sau pot avea dificultăți în procesul de digestie a unor alimente. Pentru mulți, ceaiul de mentă este primul ajutor în cazul greței, vărsăturilor și problemelor digestive în general. Dar ce faci atunci când, să spunem, în timpul călătoriei, nu ai cum să prepari un ceai? Ei bine, aici intră în scenă tinctura de mentă. Îmbuteliată în recipiente mici, se potrivește în orice geantă și poate fi luată oriunde mergi. Datorită proprietăților sale de stimulare a digestiei, de calmare și de relaxare a tractului gastrointestinal, vei fi mereu pregătit și vei avea o soluție rapidă la îndemână.

Pentru simptomele acute, se recomandă administrarea zilnică a 10-20 de picături de tinctură, diluate în puțină apă sau ceai, de 1-3 ori pe zi. Procesul de fabricare a tincturilor este similar cu cel al obținerii uleiurilor esențiale. Singura diferență constă în lichidul de extracție a substanțelor din plante, care în cazul tincturilor este alcoolul. Pentru majoritatea tincturilor, un conținut alcoolic de aproximativ 40% este suficient, astfel că vodca, pălinca sau rachiul de porumb sunt alegeri bune. După perioada de macerare, tinctura finită poate fi transferată în sticluțe închise la culoare pentru a proteja conținutul de lumină. În caz contrar, chiar și un borcan curat de gem poate fi folosit și păstrat într-un dulap întunecat. Tincturile au o durată de valabilitate de mai mulți ani dar nu sunt potrivite pentru copii din cauza conținutului de alcool.

2. Tinctura de salvie pentru gargară

Dacă ai salvie în grădină, te numeri printre norocoși. Odată ce planta se simte bine, poate crește în mod abundent. În timpul verii, mai ales înainte de înflorire, poți culege frunzele pentru a pregăti o tinctură de salvie reconfortantă. Salvia este una dintre cele mai importante plante medicinale în cazul răcelii și contribuie în mod special la ameliorarea durerilor de gât. Clătirea cu tinctură de salvie întărește mucoasele gurii și gâtului, le dezinfectează și reduce senzația neplăcută de iritație din gât.

Pentru a folosi tinctura, tot ce trebuie să faci este să diluezi 1 linguriță de tinctură de salvie într-o cantitate mică de apă călduță și să clătești gura și gâtul timp de aproximativ 30 de secunde. Astfel, dacă aduni provizii de salvie în timpul verii, nu va trebui să îți faci griji cu privire la durerile de gât din timpul iernii. De asemenea, poți folosi salvie uscată pentru a obține tinctura.

3. Tinctura calmantă de levănțică

Grijile, nervozitatea, stresul și anxietatea nu întotdeauna stau în afara ușii dormitorului și, din păcate, pot împiedica un somn liniștit. În acele seri în care gândurile nu te lasă să te odihnești, levănțica devine eroul tău. Indiferent dacă o alegi sub formă de ceai, într-o pernă cu plante medicinale sau sub formă de tinctură, aroma de levănțică are un efect calmant asupra sistemului nervos și ajută în caz de insomnie și epuizare. De asemenea, atunci când stresul și nervozitatea se resimt în stomac și intestine, tinctura de levănțică este de un real ajutor. Astfel, somnul odihnitor poate deveni o realitate (sperăm).

Produse recomandate:

Levănțică

22,50 Lei
32,14 Lei/100g

incl. 5% TVA, plus livrare

Mentă

18,00 Lei
36,00 Lei/100g

incl. 5% TVA, plus livrare

Salvie

18,00 Lei
36,00 Lei/100g

incl. 5% TVA, plus livrare