Crearea de unguente “home-made” este foarte ușoară. Înainte erau făcute din untură, deoarece consistența acesteia este ideală la temperatura camerei. Astăzi folosim în schimb uleiuri vegetale fine, unt de cacao și ceară de albine. Nu există limite în creativitatea dvs. atunci când adăugați uleiuri esențiale și plante etc.
Baza pentru aproape fiecare rețetă de unguent
Ingrediente:
30 ml de ulei (de ex. măsline, jojoba sau nucă de cocos)
1 gram de ceară de albine
4 grame de unt de cacao
Preparare:
Încălziți uleiul cu ceară de albine și unt de cacao într-o cratiță la foc mic până când toate ingredientele s-au topit împreună. Apoi faceți testul de consistență cu o cantitate mică. Lăsați doar un pic din unguent să se răcească pe o farfurioară. În funcție de consistența dorită, puteți fie să adăugați ceară de albine (face unguentul mai solid), fie ulei (îl face mai lichid) și să testați din nou pe farfurie dacă consistența este potrivită pentru dvs.
Unguentul îmbunătățit
Ceara de albine, untul de cacao și uleiul înmoaie pielea, dar parfumul și efectul încă lipsesc. Pentru a oferi unguentului un parfum fin, luați puțin ulei esențial (precauție: sunt suficiente câteva picături), cum ar fi vanilie sau trandafir și adăugați-l la baza unguentului lichid. Pentru unguent de gălbenele sau un unguent pentru arsuri cu sunătoare, lăsați plantele proaspete sau uscate să se înmoaie în baza unguentului cald timp de aproximativ 10 minute și apoi să le filtrați din nou. Cel mai bine este să umpleți unguentul finit în borcane mici de sticlă întunecată, astfel încât să fie protejate de lumină. Pentru a asigura cea mai lungă perioadă de valabilitate posibilă, asigurați-vă că lucrați curat și păstrați unguentele într-o cameră rece sau în frigider.