Halleluja

Utilizăm modulele cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Dacă veți continua să utilizați site-ul nostru, vom presupune că sunteți bucuroși să primiți toate cookie-urile de pe acest site. Politica de confidentialitate

Plante aromate și pentru iarnă!

Din seria DIY - Do it yourself - congelate, uscate sau amestecate în mixer?

Plante aromate și pentru iarnă!
Plante aromate și pentru iarnă!

Mâncărurile de vară au de obicei gustul atât de aromat, pentru că te poți baza pe o mulțime de plante proaspete. Recoltarea plantelor deja ne provoacă o adevărată plăcere - frunzele îndepărtate cu grijă le frecăm între degete și ne bucurăm de arome de nedescris. Dar și pentru sezonul mai răcoros ne putem pregăti. Iată câteva sfaturi pentru recoltarea corectă și conservarea ulterioară a acestor comori.

Recoltare - când, cum și de ce?

Recoltarea potrivită este primul pas spre conservarea cu succes. Cel mai bine este să recoltezi plantele în soarele amiezii, atuncii conținutul de apă este cel mai scăzut și concentrația uleiurilor esențiale cea mai ridicată.

1

USCAREA - 3 MODURI DIFERITE, ÎNTOTDEAUNA REZULTATE BUNE!

Culcate

Plantele cu frunze mari sunt așezate (culcate) pe hârtie și lăsate să se usuce la umbră într-un mediu aerisit în aproximativ 3 săptămâni. Ar trebui să acordați o atenție deosebită faptului că acestea să aibă suficient spațiu, dacă sunt prea aglomerate, pot începe ușor să mucegăiască. Dacă ierburile sunt uscate bine, pot fi ambalate în borcane cu capac.

Legate

Plantele cu frunze mici și lemnoase se pot lega în buchețele mici și se pot agăța cu susul în jos. Este, de asemenea, o idee bună să amestecați mai multe plantele în buchete, așa aveți toate plantele la un loc porționate. Acestea sunt buchete mici cu plante, care conferă tocanelor și supelor multă aromă, iar înainte de servire sunt îndepărtate. Totodată, buchetele mici de plante sunt și ele cadoul perfect - cine nu se bucură de o comoară mică de plante din grădină.

În cuptor

Dacă temperaturile sunt deja prea scăzute sau umiditatea este prea mare, uscăm plantele în cuptor sau în deshidrator. Temperatura ar trebui să fie de aproximativ 30 °, dacă este mai mare, plantele pierd prea mult gust. O lingură de lemn fixată la ușa cuptorului, asigură ca umiditatea să poată evapora.

Plantele care sunt recomandate pentru uscare: Menta Menta Menta 50g Piperat și mentolat la gust, ceaiul de mentă ajută digestia, asigură o minte limpede și este o băutură răcoritoare minunată. În... 14,00 Lei incl. 5% TVA , Salvie Salvie Salvie 50g Plantă universală cu soluția potrivită în multe situații, mai ales în sezonul rece. De-asemenea, Salvia, oferă o varietate chibzu... 14,00 Lei incl. 5% TVA , Rozmarin Rozmarin Rozmarin 25g Recomandat pentru miel, mânzat şi peşte, sau preparaţi un ceai... Rosmarinus Officinalis 9,00 Lei incl. 5% TVA , Tarhon Tarhon Tarhon 20g Deosebit în sosuri, dressinguri, salate, muştar şi ciorbe tradiţionale. Artemisia Dracumculus 10,00 Lei incl. 5% TVA , Cimbru de cultura Cimbru de cultura Cimbru de cultura 25g Cimbru de Cultură, folosit în bucătăria mediteraneană. Adaugă o aromă superbă şi deserturilor. Sfat: adăugaţi de la începutul... 9,00 Lei incl. 5% TVA , Maghiran Maghiran Maghiran 12g În antichitate „bărbaţii obosiţi“ se tratau cu Măghiran. Sfat: adăugaţi la sfârşitul fierberii pentru a păstra aroma fin... 9,00 Lei incl. 5% TVA , Oregano Oregano Oregano 18g "Bijuteria munţilor“, tradus, alungă supărarea. Cu o cunoscuta aromă, de nelipsit la pizza, nu-i place Măghiranul. Sfat: doar în ... 9,00 Lei incl. 5% TVA Lamaita - Verbina aromata Lamaita - Verbina aromata Lamaita - Verbina aromata 30g Un ceai potrivit pentru odihnă și relaxare. Cu un gust convingător de lămâi și lime este un perfect digestiv. Știați? Lămâ... 16,00 Lei incl. 5% TVA

Plantele care nu sunt recomandate pentru uscare: arpagic, mărar, pătrunjel, Busuioc Busuioc Busuioc 15g Planta regelui, cu putere divină, este de nelipsit în bucătăria italiană. Sfat: adăugaţi la sfârşitul preparării, pentru a păs... 9,00 Lei incl. 5% TVA

În general e valabil: Cu cât sunt mai "cărnoase" (groase) plantele, cu atât mai puțin se recomandă uscarea lor - pentru acestea soluția este congelarea.

2

CONGELAREA

Congelarea este, de asemenea, o modalitate bună de a păstra excesul de plante din grădină. Formele pentru cuburi de gheață sunt cele mai bune pentru acest lucru, astfel ai întotdeauna cantitatea potrivită pentru condimentare. Plantele se toacă fin și se amestecă cu ulei sau apă și se congelează în forme mici. Voie Bună bucată cu bucată.

3

ULEIURI AROMATE ȘI OȚET CU PLANTE

Acum devine ceva mai sofisticat - folosim plantele pentru a obține uleiuri aromatice și oțet. Plantele din oțet durează aproape pentru totdeauna și în ulei, pînă se râncezește, trece destul de mult timp.

Pentru propriul tău ulei de plante, pune cîteva rămurele de plante după preferință în sticle și umplii cu ulei de măsline, ulei de rapiță sau floarea soarelui. După aproximativ două săptămâni, poți îndepărta plantele din sticle - uleiul a preluat aromele necesare.

Există, practic, două abordări diferite pentru prepararea oțetului pe bază de plante. Pentru ca plantele să aromatizeze oțetul mai repede, unii încălzesc puțin oțetul. Alții lasă oțetul la rece, necesită mai mult timp prepararea, dar are un gust mai intens. Deoarece plantele în oțet își pierd aspectul frumos în timp, este indicat să le îndepărtați după aproximativ 2-3 săptămâni.

Idei de rețete pentru oțet aromatizat cu plante

  • 1/2 l oțet de mere cu mărar, coajă de lămâie și roiniță - se potrivește cu măncăruri de pește
  • 1/2 l oțet balsamic alb cu rozmarin, busuioc și oregano - are gustul unui concediu în Italia
  • 1/2 l oțet alb de vin cu tarhon are un gust foarte nobil

4

PESTO  - GUSTUL COMPLET AL VERII ÎN BORCAN

Pesto nu este la fel de durabil ca celelalte alternative, dar în mod clar este cea mai gustoasă opțiune. Cu o mână de nuci, puțin parmezan și ulei de măsline, plantele se amestecă în blender până se transformă într-o pastă cremoasă. Au un gust minunat ca și creme tartinabile, se potrivesc la paste sau la condimentarea sosurilor și salatelor. Și un alt sfat de la noi - Pesto merge și dulce cu produse de patiserie sau terci.