Ghimbirul este printre cele mai recomandate și utilizate remedii pentru tratarea răcelilor sau a gripei, iar acest lucru se datorează proprietăților antioxidante pe care le are. Este un adjuvant eficient împotriva microbilor, a virușilor și a bacteriilor și ajută organismul să lupte cu boala, eliminând în același timp și toxinele din corp.
Cosmopolitul mirodeniilor, ghimbirul, este acum acasă în toată lumea. Provine din zonele tropicale și subtropicale precum Sri Lanka, Indonezia, India și Burkina Faso.
Are cei mai mari fani în Asia, dar și în America Latină și Caraibe este admirat pentru gustul unic, picant, cu o aromă de fructe și lămâie. Și în Europa este pe placul tuturor deoarece, pe lângă utilizarea clasică în gătit, el arată și talent real la prăjituri și produse de patiserie.
Ghimbirul este bogat în gingerol - uleiul esențial de ghimbir - un complex de substanţe organice ce îi imprimă proprietăţile farmacologice. Unul dintre efecte este cel antiinflamator. Prin medierea enzimelor responsabile de sinteza compuşilor cu rol proinflamator rezultă diminuarea inflamaţiei, a durerii şi a febrei.
Ghimbirul poate fi savurat sub formă de ceai, condiment sau pur și simplu proaspăt ras și amestecat cu miere.
Sugestii și trucuri pentru utilizare
Da, ne place acest tubercul picant. Și ție? Iată câteva sugestii pentru utilizarea acestuia.
Ceai de ghimbir
Această băutură fierbinte din învățătura ayurvedică stimulează metabolismul și în același timp are un efect calmant. Îți întărește rapid sistemul imunitar, mai ales în lunile reci ale anului.
Își păstrează efectul picant și atunci când este băut rece.
Este rapid și ușor de preparat! Se fierbe o bucată mică de ghimbir sau 1-2 lingurițe de Ceai Ghimbir într-un litru de apă timp de 10 minute. Dacă dorești, poți adăuga miere sau suc de lămâie proaspăt stors pentru o aromă și mai intensă.
Sirop de ghimbir pentru gât iritat
Ai adesea roșu în gât sau senzație de gât uscat și iritat în timpul iernii sau la schimbarea anotimpurilor? Siropul de ghimbir este un remediu de încredere, folosit de mamele și bunicile indiene - un balsam pentru gât și suflet.
Este rapid și ușor de pregătit: amestecă într-un mojar o bucată proaspătă de 2 cm de ghimbir răzuit sau 1-2 lingurițe de Ceai Ghimbir, 2 lingurițe de miere, ½ linguriță sare, sucul unei jumătăți de lămâie și puțin piper proaspăt. Lasă amestecul să stea 15 minute, apoi folosește o sită pentru a filtra siropul obținut.
Ia o linguriță de sirop de ghimbir la fiecare 15 până la 30 de minute. Un răsfăț pentru gât!
Ghimbirul este apreciat pentru aromele sale fine, dar în special pentru beneficiile sale pentru bunăstarea fizică. O ceașcă de ceai de ghimbir este remediul pe care îl alegi dacă ai exagerat cu gustările, iar răcelile sunt alungate datorită proprietăților sale de întărire a sistemului imunitar.