Adio Zahăr partea 2: Cum să reducem consumul de zahăr

Aceste sfaturi sunt un bun ajutor pentru a reduce în mod durabil zahărul rafinat din dietă.
Adio Zahăr partea 2: Cum să reducem consumul de zahăr
Adio Zahăr partea 2: Cum să reducem consumul de zahăr

Pentru a nu te simți copleșit fără speranță la început, cel mai bine este să procedezi pas cu pas și să omiți pur și simplu bombele de zahăr evidente. Sfaturile următoare sunt un bun sprijin pentru a reduce în mod durabil zahărul industrial din dietă.

Înlocuiește băuturile răcoritoare care conțin zahăr

Apă infuzată

Cei mai mulți oameni consideră că cel mai ușor este să sari mai întâi peste băuturile zaharoase. Asta înseamnă să tai pur și simplu cola și coca-cola de pe lista de cumpărături, pentru că, dacă nu le ai acasă, nici măcar nu vei fi tentat. Totuși, dacă apa pură este prea plictisitoare, poți prepara rapid și ușor "apă infuzată".

Aceste băuturi nu numai că au un gust bun, dar conțin și substanțe vitale care sunt eliberate în apă de către ingrediente. Pentru apa infuzată, pune o mână de plante ecologice, bucăți de fructe sau legume într-un litru de apă și las-o la frigider timp de 3 ore. Adaugă cuburi de gheață înainte de servire - gata. Nu există limite pentru creativitate. Pentru a te inspira cu idei, iată câteva combinații populare:

Ingrediente pentru un litru de apă:

Apă de pepene roșu și rozmarin

  • 120 g de pepene verde tăiat în felii
  • 2 crenguțe mari de rozmarin
  • Cuburi de gheață

Apă cu lămâie și ghimbir

  • 1 bucată de ghimbir decojit, de aprox. 2 cm lungime, tăiat în felii
  • 1 lămâie, tăiată în felii subțiri
  • Cuburi de gheață

Apă de pere cu scorțișoară

  • 1 pară mică, tăiată în felii subțiri
  • 1 baton de scorțișoară
  • Cuburi de gheață

Apă de ananas și mentă

  • 100 g de ananas tăiat felii
  • 3 crenguțe de mentă proaspătă
  • Cuburi de gheață

Apă de castravete și lămâie

  • 1 lămâie verde, tăiată în felii subțiri
  • ¼ castravete, tăiat în fâșii sau felii subțiri
  • Cuburi de gheață

Ceaiul de casă

Metoda clasică de a adăuga aromă și ingrediente active în apă este prepararea ceaiului. Savurat cald sau rece, ceaiul, în varietatea sa de ceaiuri din plante, de fructe, negru, verde sau de mirodenii, este o băutură delicioasă pentru toate gusturile și pentru toate stările de spirit. Nu ajungi să cunoști cu adevărat adevărata aromă fină a ceaiului decât dacă nu îl acoperi cu zahăr.

Apropo, același lucru este valabil și pentru cafea. Într-un timp foarte scurt te obișnuiești cu ea și nu mai vrei să ratezi noua experiență gustativă. De asemenea, poți aromatiza ceaiul tău preferat cu fructe și ierburi proaspete. De exemplu, ceai de plante cu felii de măr, ceai negru cu bucăți de piersică, ceai de mentă cu felii de lămâie sau ceai rooibos cu puțină vanilie.

Evită dulciurile

Evitarea alimentelor dulci nu este de obicei la fel de ușoară ca și omiterea băuturilor dulci pentru potolirea setei. Poate fi foarte provocator la început, dar cu cât mănânci mai puțin zahăr, cu atât mai puțin poftești la el. Dacă ești cuprins de un apetit insațiabil pentru dulciuri, din fericire există un înlocuitor sănătos de care te poți bucura fără să te simți vinovat. Iată puțină inspirație:

  • Fructele coapte de toate felurile oferă dulceață aromată și substanțe vitale sănătoase. Rafinată cu puțină scorțișoară, vanilie sau flori uscate, o astfel de salată de fructe poate deveni un adevărat răsfăț.
  • Fructele uscate și nucile constituie un amestec extrem de satisfăcător. Curmalele umplute cu miez de nucă pot ține piept pralinelor dulci. Așa-numitele biluțe energetice sunt, de asemenea, ușor de preparat acasă: macină în piureu nuci și fructe uscate în proporție de 1:2 și formează biluțe. Dacă dorești, le poți rafina cu mirodenii precum vanilie sau scorțișoară sau cu puțină pudră de cacao.
  • Înghețata pe bază de banane congelate este un succes absolut pentru iubitorii de înghețată. Pentru așa-numita cremă simpatică (”nice-cream”), taie bananele în felii și congelează-le. Bucățile de banane congelate se amestecă apoi într-un blender (sau cu un mixer de mână) până când se formează o masă cremoasă. În funcție de preferințe, poți amesteca pudră de vanilie și alte fructe congelate, cum ar fi afine , căpșuni sau cireșe. Se toarnă crema în boluri mici și se servește imediat.
  • Dacă o preferi caldă, poți face un compot sau terci. Compotul de mere cu scorțișoară sau compotul de piersici cu vanilie sunt deserturi minunate.

Înlocuitor pentru fanii ciocolatei

Pentru fanii ciocolatei există și câteva alternative la bombele de zahăr convenționale. Ciocolata neagră cu un conținut de cacao de cel puțin 70% conține puțin zahăr

  • Există acum ciocolată complet neîndulcită și unele cu zahăr de mesteacăn. De asemenea, sunt delicioase când sunt topite peste fructe sau cremă simpatică.
  • O prăjitură integrală de casă cu alternative de zahăr, cum ar fi zahărul de mesteacăn sau zahărul din flori de nucă de cocos, este un substitut minunat pentru produsele de patiserie zaharoase. Poți, de asemenea, să îndulcești prăjiturile doar cu banane - vor avea un gust minunat.

În general, mai multe substanțe vitale în alimentație

Un sfat de bază este, de asemenea, să îți schimbi dieta spre alimente proaspete, sănătoase, cu carbohidrați cât mai complecși. Aceștia pot fi găsiți, de exemplu, în orezul integral, cerealele integrale și produsele lor, cum ar fi pâinea integrală, pastele și fulgii de cereale integrale, legumele, cum ar fi fasolea, mazărea și lintea. Componenta principală a unei diete sănătoase ar trebui să fie legumele proaspete. Tot ceea ce are un gust bun și este tolerat poate fi consumat aici - crud, gătit la aburi sau prăjit. Broccoli, dovleacul, roșiile, ardeii, ceapa, pentru a numi doar câteva, furnizează cantități mari de substanțe vitale.

Prima masă a zilei, în special, ar trebui să fie bogată în fibre și, prin urmare, să fie favorabilă glicemiei. Ce zici de un smoothie verde, o budincă cu semințe de chia sau un muesli de casă cu fulgi de ovăz, semințe de in și fructe uscate? Pâinea integrală acoperită cu roșii sau ridichi este, de asemenea, un bun început de zi.

O dietă bogată în substanțe vitale oferă celulelor noastre tot ce au nevoie și previne astfel foamea vorace, care poate fi, de asemenea, rezultatul unei lipse de substanțe vitale. Atunci când le oferim celulelor noastre ceea ce au cu adevărat nevoie, se poate produce o adevărată saturație celulară.

Pe lângă tipurile obișnuite de legume, legumele cu frunze închise la culoare, ierburile sălbatice și germenii sunt deosebit de bogate în substanțe vitale. Fructele coapte, în special toate tipurile de fructe de pădure, oferă, de asemenea, hrană celulară și satisfac și dorința de dulce. Cu toate acestea, dacă un smoothie de fructe de pădure sau un compot de piersici nu pot satisface pofta, trail mix, adică combinația de nuci și fructe uscate, vine adesea în ajutor. Un pumn din această gustare sănătoasă poate elimina eficient poftele acute de ciocolată.

Fii atent la ordinea mâncărurilor

Ordinea în care mănânci alimentele are un impact major asupra nivelului de zahăr din sânge și, ca urmare, asupra nivelului de insulină - este, prin urmare, foarte relevantă pentru sănătate. Dacă îți începi masa cu legume, salată sau alimente bogate în proteine și apoi treci la alimente bogate în carbohidrați, nivelul glicemiei și al insulinei va fi semnificativ mai scăzut decât dacă ai consuma aceleași alimente în ordine inversă. Prin urmare, nu ar trebui să se mănânce niciodată dulciuri pe stomacul gol sau chiar pentru a satisface foamea. Dacă ceva dulce, atunci la sfârșitul unui meniu.

Atenuează pofta de dulciuri

Mai ales la începutul unei schimbări a obiceiurilor alimentare, pofta de dulciuri obișnuite poate fi foarte chinuitoare. Iată câteva trucuri puternice pentru a o ține rapid sub control:

Substanțele amare alungă pofta de zahăr

Pe lângă un efect de reglare a nivelului de zahăr din sânge și a digestiei, substanțele amare au proprietatea benefică de a pune capăt poftei de dulciuri. Este logic să incluzi în mod regulat în dietă următoarele alimente de top care conțin substanțe amare: broccoli, germeni, cicoare, anghinare, păpădie, radicchio și grapefruit. Multe ierburi și condimente conțin, de asemenea, substanțe amare și ar trebui folosite cu generozitate în bucătărie: rozmarin , măghiran , oregano , ghimbir , turmeric , cardamom , chimen , chimion , cuișoare , scorțișoară , coriandru , fenicul și galangal .

În caz de poftă acută de zahăr, se recomandă prepararea unui ceai din ierburi amare. De exemplu, cu gălbenele , hamei, mentă , lavandă , valeriană, arpagic sau ceai verde . O ceașcă de cafea neagră (cu sau fără cofeină) reduce, de asemenea, pofta de mâncare.

Bitter din plante

De asemenea, foarte eficiente sunt așa-numitele bitter din plante (cu sau fără alcool), care conțin substanțe amare într-o formă foarte concentrată și care își dezvoltă, de asemenea, proprietățile de suprimare a poftei de mâncare și de reglare a digestiei. Le poți lua înainte de fiecare masă și în timpul poftei de mâncare. Disponibil și sub formă de spray amar.

Un vechi remediu de casă pentru pofte, care nu este pentru palate sensibile, este mestecarea rădăcinii amare de calamus. O poți procura din orice farmacie.

Arome și parfumuri în loc de zahăr

O modalitate foarte plăcută de a gestiona pofta acută de zahăr este folosirea condimentelor care sugerează un gust dulce. Vanilia și scorțișoara sunt excelente pe piureurile de fructe sau nuci neîndulcite, dar și ca ulei esențial în lampa de parfum. Se spune că mirosul de vanilie, în special, eliberează în creier hormoni care suprimă foamea. În aromoterapie, toate uleiurile de citrice, cum ar fi portocale roșii, lămâia și grapefruit, sunt, de asemenea, considerate foarte eficiente împotriva poftei de mâncare. Se spune că uleiul de iasomie este deosebit de bun pentru a atenua dorința de ciocolată . Poți, de asemenea, să miroși direct flaconul dacă este foarte urgent.

Rămâi pe fază și iartă-ți recidivele

Probabil că nu există nimeni care ar fi reușit să iasă din obiceiurile nesănătoase fără recidive. Așa că pare foarte uman și normal să ai momente de slăbiciune când îți pierzi disciplina. Asta nu este prea rău dacă nu te învinovățești pentru asta și îți păstrezi motivația de a continua.

Astfel de "scăpări" pot fi văzute și ca o oportunitate de a te cunoaște și de a te înțelege mai bine pe tine și comportamentul tău. De ce s-a întâmplat acest lucru? Ce a declanșat pofta de zahăr? Dacă reflectezi în mod conștient asupra a ceea ce s-a întâmplat, poți găsi răspunsuri care să te ajute să cazi din ce în ce mai puțin în această capcană. Prin urmare, a te trata cu răbdare și iubire este esențial pentru o schimbare durabilă.

Banner
Adio Zahăr partea 1: Trăiește mai sănătos cu mai puțin zahărAdio Zahăr partea 1: Trăiește mai sănătos cu mai puțin zahăr
Adio Zahăr partea 1: Trăiește mai sănătos cu mai puțin zahăr
Sub motto-ul "Ești ceea ce mănânci", aruncăm o privire critică asupra consumului nostru masiv - adesea inconștient - de zahăr și căutăm alternative.
<!--[if mso]>
La utile
<![endif]--> La utile
Utile
Adio Zahăr partea 3: Alternative la zahăr și rețete fără zahăr rafinat
Persoanele preocupate de sănătate și dornice de dulciuri preferă să folosească în bucătăria lor alternative de zahăr care nu cresc atât de mult nivelul de zahăr din sânge.
<!--[if mso]>
La utile
<![endif]--> La utile