Adio Zahăr partea 3: Alternative la zahăr și rețete fără zahăr rafinat

Persoanele preocupate de sănătate și dornice de dulciuri preferă să folosească în bucătăria lor alternative de zahăr care nu cresc atât de mult nivelul de zahăr din sânge.
Adio Zahăr partea 3: Alternative la zahăr și rețete fără zahăr rafinat
Adio Zahăr partea 3: Alternative la zahăr și rețete fără zahăr rafinat

A nu mânca absolut deloc dulciuri este nerealist pentru majoritatea oamenilor. Pentru unii este suficient să își satisfacă nevoile cu fructe coapte și fructe uscate, dar alții nu vor să se lipsească de o prăjitură făcută în casă sau de o savarină fină, în ciuda unui stil de viață sănătos. Persoanele preocupate de sănătate și dornice de dulciuri sunt, prin urmare, foarte bucuroase să folosească în bucătăria lor alternative la zahăr, care sunt considerate a fi mai sănătoase, deoarece, de exemplu, nu cresc atât de mult nivelul de zahăr din sânge. Cu toate acestea, îndulcitorii sintetici clasici, precum aspartamul, acesulfamul, zaharina sau sucraloza, sunt prost văzuți, deoarece sunt criticați pentru că sunt problematici pentru sănătate.

Alternative populare la zahăr

Pe de altă parte, următorii îndulcitori sunt foarte răspândiți pe scena sănătății:

Zahărul integral din trestie de zahăr : La producerea zahărului integral din trestie de zahăr, trestia de zahăr este presată și fiartă până la obținerea unui sirop. Siropul răcit este măcinat în stare solidă și nu este prelucrat ulterior. Zahărul integral din trestie de zahăr conține toate mineralele din sucul de trestie de zahăr. Este de culoare maro și are un gust destul de intens, asemănător cu cel de caramel. Poate fi utilizat în același mod ca și zahărul casnic convențional. Cu toate acestea, acesta face ca prăjitura să fie mai închisă la culoare, iar gustul este mai bogat.

Zahărul din flori de nucă de cocos : Zahărul din flori de nucă de cocos este obținut din nectarul palmierului de cocos, este o pudră maro granulară și are un gust delicat de caramel (nu ca cel de nucă de cocos). Poate fi folosit exact în același mod ca și zahărul de masă convențional, dar influențează și culoarea și gustul alimentelor. Zahărul din flori de nucă de cocos conține, de asemenea, mineralele și oligoelementele din nectarul din flori de nucă de cocos.

Îndulcitor din curmale: Zahărul de curmale sau îndulcitorul de curmale constă exclusiv din curmale uscate și măcinate. Acest lucru înseamnă că toate substanțele vitale valoroase și fibrele alimentare ale curmalelor sunt conținute în această pulbere brună. În comparație cu zahărul industrial, îndulcitorii din curmale provoacă o creștere mai mică a glicemiei, ceea ce este mai ușor pentru pancreas și previne pofta de mâncare. Gustul curmalelor este plăcut de blând, iar dulceața este mai moale și mai naturală decât cea a zahărului de masă. Zahărul de curmale este ideal pentru coacere, pentru deserturi, peste iaurt natural și muesli și este deosebit de potrivit pentru terciurile ayurvedice de mic dejun. În principiu, zahărul de curmale poate fi folosit ca și zahărul de masă, dar nu se dizolvă la fel de bine în lichide.

Sirop din mere: Îndulcitorul natural conține toate mineralele, oligoelementele și substanțele fitochimice din sucul de mere din care este făcut. În comparație cu zahărul rafinat, sucul de mere concentrat are o putere de îndulcire ușor mai mică, conține în medie cu 35% mai puține calorii și face ca nivelul de zahăr din sânge să crească cu aproximativ jumătate mai puțin. Are un gust dulce-acrișor de măr și este foarte potrivit pentru rafinarea iaurtului natural, a cremei de cașcaval, a muesli-ului și a sosurilor pentru salate, datorită consistenței sale lichide. La coacere, trebuie să se țină cont de conținutul mai mare de umiditate, ceea ce necesită ceva mai multă făină. Acest lucru se aplică, în principiu, tuturor siropurilor și, de asemenea, mierii.

Zahăr de mesteacăn (xilitol): Zahărul de mesteacăn este un înlocuitor natural al zahărului din grupul alcoolilor de zahăr. Este obținut din scoarță de copac sau din porumb, arată ca zahărul de masă și poate fi utilizat exact în același mod. În ceea ce privește gustul, abia dacă se poate distinge de zahărul convențional, dar are cu 40% mai puține calorii. De asemenea, inhibă cariile dentare și este potrivit pentru diabetici, deoarece nu afectează decât foarte puțin nivelul de zahăr din sânge. Zahărul de mesteacăn este foarte popular în bucătăria cu conținut scăzut de carbohidrați, dar consumul excesiv poate avea un efect laxativ asupra unor persoane. Apropo, xilitolul este toxic pentru câini.

Eritritol: Ca și xilitolul, eritritolul este unul dintre alcoolii de zahăr și se găsește, de ex. în multe fructe și brânzeturi maturate. Amidonul este descompus enzimatic și fermentat pentru a produce eritritol. Ca zahăr granulat, poate fi utilizat în același mod ca și zahărul de uz casnic, dar are o putere de îndulcire ușor mai mică. Eritritolul este, în general, bine tolerat de intestinele sensibile, este practic lipsit de calorii, prietenos cu dinții și potrivit pentru diabetici. Efectul de răcorire a gustului eritritolului este vizibil, ceea ce nu este în principiu neplăcut, dar necesită o oarecare obișnuință.

Chiar dacă toți acești îndulcitori sunt clasificați ca fiind mai sănătoși decât zahărul rafinat, este recomandabil să îi folosiți în mod conștient și cu moderație.

Banner
Adio Zahăr partea 1: Trăiește mai sănătos cu mai puțin zahărAdio Zahăr partea 1: Trăiește mai sănătos cu mai puțin zahăr
Adio Zahăr partea 1: Trăiește mai sănătos cu mai puțin zahăr
Sub motto-ul "Ești ceea ce mănânci", aruncăm o privire critică asupra consumului nostru masiv - adesea inconștient - de zahăr și căutăm alternative.
<!--[if mso]>
La utile
<![endif]--> La utile
Utile
Adio Zahăr partea 2: Cum să reducem consumul de zahăr
Aceste sfaturi sunt un bun ajutor pentru a reduce în mod durabil zahărul rafinat din dietă.
<!--[if mso]>
La utile
<![endif]--> La utile