Rețetă pentru
Reindling de stafide cu scorțișoară și rom
De la nicio masă de sărbători nu trebuie să lipsească o prăjitură dulce. Reindling-ul se umple în mod clasic cu stafide, rom, zahăr și scorțișoară.
Ingrediente
- Ingrediente pentru 1 Reindling mare sau 2 mici:
- 500 de grame de făină de grâu
- 1/2 linguriță de sare
- 1 linguriță malț
- 60 de grame de zahăr granulat
- Puțină vanilie
- 60 g unt (temperatura camerei)
- 1 lingură de rom
- 1 cub de drojdie
- 260 g de lapte cald
- Filling:
- 4 linguri de stafide
- Niște rom sau suc de mere
- Zahăr după gust
- 60 g unt topit
- 2 linguri scorțișoară
Preparare
- Se cântăresc toate ingredientele (cu excepția drojdiei și a laptelui) și se pun într-un bol. Se sfărâmă drojdia peste ele și se toarnă în laptele călduț.
- Frământăm incet la inceput si apoi mai repede pentru a forma un aluat omogen (mixer de bucatarie aprox. 10 minute). Aluatul trebuie să se desprindă frumos de marginea vasului. Apoi se acoperă și se lasă la stătut 20 de minute.
- În timp ce aluatul crește, stafidele sunt înmuiate în puțin rom sau suc de mere.
- Întindeți aluatul într-un dreptunghi (dacă doriți să coaceți 2 reindlinge, pur și simplu înjumătățiți aluatul în prealabil) și întindeți-l cu unt topit (lasați puțin unt), scorțișoară, zahăr și stafidele deasupra.
- Formați dreptunghiul într-o rolă și apoi rulați-l într-un melc. Puneți într-o tavă unsă cu unt (sau forma de prăjitură) și ungeți partea de sus cu unt. Acoperiți și lăsați la stătut încă 30 de minute.
- Apoi coaceți la 170° pentru aprox. 35-45 minute (timpul de coacere variază în funcție de mărime). Dacă se rumenește prea repede, îl puteți acoperi cu niște folie de aluminiu. După copt, scoatem din formă și lăsăm să se răcească pe un fund de lemn.