Rețetă pentru
File de somon la grătar, pe tablă de cedru
Nu este doar atrăgător vizual, lemnul oferă peștelui și o aromă specială.
Ingrediente
- 800 g file de somon fără piele
- 3 linguri de Fish & Chicks Amestec mirodenii BBQ cu Piper și Lămâi
- 3 linguri de sare afumată
- 50 ml ulei, neutru (de exemplu, floarea soarelui)
- Tablă de cedru
Preparare
- Plasați tabla de grătar în apă cu 1-2 ore înainte. Preîncălziți grătarul la aprox. 180-220 grade.
- Pre-porționați fileul de somon și așezați-l pe tablă, amestecați uleiul cu mirodeniile și, folosind o pensulă, ungeți peștele. Uleiul nu trebuie să curgă de pe tablă, astfel încât să nu se scurgă în grătar. Dacă este nevoie, îndepărtați uleiul care s-a scurs pe tablă cu un prosop de hârtie. Acum presărați sare de mare afumată.
- Deschideți grătarul, așezați tabla cu peștele pe grătarul pregătit și închideți din nou grătarul. Lăsați capacul jos cât mai mult posibil în timpul procesului de gătit, astfel încât căldura să nu scape. Scopul este încălzirea peștelui la cca. 70 de grade, pentru că atunci proteina s-a călit și este gătită. Din exterior puteți estima cantitatea de proteine care a scăpat deja. Scopul nu este să așteptați ca peștele să ajungă la o crustă brună. Aceasta nu este intenția rețetei. Trebuie să rămână frumos suculent, și să absoarbă aromele fumului și lemnului de cedru. (aprox. 15-20 minute)